Vier redenen om online video te gaan gebruiken voor je marketing

In 2007 heb ik mijn eerste filmpje op mijn weblog geplaatst. Tamelijk verlegen praatte ik in de camera en vertelde ik over “het grootste geheim om meer klanten te krijgen”. Ondanks mijn geschutter bleek het te werken! “Ik zag je filmpje en het sprak me erg aan”, is wat een klant gisteren door de telefoon tegen me zei (zelfs na drie jaar dus). Het filmpje werkt klaarblijkelijk, en dat is niet alleen voor mij zo. Video is hot als marketinginstrument. De vraag is: waarom werkt online video en zou het ook iets voor jou zijn?

Eerst even de feiten. Video op internet is pas de laatste jaren echt mogelijk door de steeds snellere internetverbindingen. Steeds meer mensen bekijken video op internet. Volgens expertweblog Mashable blijkt uit onderzoek dat in ieder geval in de VS één derde van de bevolking video op Internet bekijkt. Internetvideo op de TV bekijken, is een nieuwe ontwikkeling die voor de deur staat. Volgens deskundigen is 2010 het jaar waarin video definitief gaat doorbreken en kan geen ondernemer er eigenlijk meer omheen.

De vraag is waarom online video ook voor marketing zou kunnen werken. Hierbij vier redenen.

1.    Om klanten te krijgen is een voorwaarde dat mensen je leren kennen en vertrouwen. Video is als geen ander marketingmiddel daartoe in staat.

2.    Met video kun je mensen iets leren of overdragen op een effectievere manier dan alleen met tekst kan. Je geeft mensen een completere leerervaring waarbij ze kunnen horen EN zien. Daardoor heb je meer impact en onthouden mensen je langer.

3.    Door middel van video verbind je je met je kijkers op een manier die niet met tekst kan – en die alleen te evenaren is door echte ontmoetingen in het echte leven. Maar je kunt nu eenmaal niet iedereen ontmoeten! Video is de best mogelijke vervanger van echte ontmoetingen en maakt dat mensen zich op dezelfde manier verbonden kunnen voelen.

4.    Met video val je op! Je collega’s doen het in de meeste gevallen niet. Als jij het wel gaat doen, onderscheid je je van anderen en trek je meer de aandacht.

Zou het ook iets voor jou zijn? Misschien denk je dat het duur is of ingewikkeld. Het tegendeel is waar.

Je kunt tegenwoordig voor nog geen 150 euro een camera kopen waarmee je perfect geschikte filmpjes kunt maken. Editprogramma’s zijn eenvoudig te leren. Je kunt heel simpel een interessant filmpje maken van nog geen drie minuten waarmee je een groot effect bereikt.

Bij online video gaat het er niet om dat je perfect verantwoorde filmpjes maakt. Het gaat er vooral om dat je jezelf bent en waarde geeft. Dat je je verhaal vertelt en anderen ten dienste staat. En dan wordt het een heel leuk nieuw marketinginstrument waarmee je je klanten aan je verbindt en naar je toetrekt. En waar je ook zelf heel veel plezier aan kunt beleven, zo is mijn ervaring.

Meer weten over online video? Op 17 februari a.s. geef ik hierover een telefonisch seminar voor leden van de Get Clients Club.Voor informatie en aanmelden: ga naar de pagina van de Get Clients Club

Je reactie op dit artikel is van harte welkom! Klik hiervoor op “reacties”

Waardeer je dit artikel? Abonneer je dan op dit weblog. Vul rechts bovenin je emailadres in en je krijgt bericht telkens als ik gepost heb.

9 reacties op “Vier redenen om online video te gaan gebruiken voor je marketing”

  1. Jan TImmerman schreef:

    Hoi Laura, helemaal mee eens dat video door gaat breken. Mischien wel leuk om te vermelden dat wij een website exploiteren waar jij en je klanten hun filmpjes kunnen uploaden. Op onze site, http://www.topleveranciers.com vind je inmiddels honderden filmpjes van bedrijven, voorbedrijven per branche geselecteerd. Vergelijkbaar met Youtube maar dan voor het bedrijfsleven. Ook zie je dat wij hier linken hebben met de business-interviews van Regio-Z.
    Groetjes
    Jan Timmerman

  2. Edo van Santen schreef:

    eens! ik noem het altijd “Pijn, Passie en Plezier!”
    Pijn: welke pijn of probleem van de klant los je op;
    Passie: ik wil de passie voelen van het moment waarop je je product of dienst bedacht;
    Plezier: laat zien dat je met plezier werkt en in dit geval voor de camera staat.

  3. Marlies van der Meer schreef:

    Laura zegt terecht: “Bij online video gaat het er niet om dat je perfect verantwoorde filmpjes maakt. Het gaat er vooral om dat je jezelf bent en waarde geeft.”
    Bekende VS marketing ‘gurus’ hebben onderzoek gedaan naar het effect van hun filmpjes.
    Van de filmpjes waar het gaat om de persoon met zijn boodschap, blijkt dat de filmpjes met amateur uitstraling (korreliger beeld; ff onhandig gezwenk met camera; kort geknoei met in-en uitzoomen of ff struikelen over je woorden ) beter effect hebben dan de professioneel gemaakte filmpjes. Nu moet je niet met opzet gaan knoeien; de boodschap is (voor de perfectionisten onder ons)dat je niet hoeft te wachten totdat je budget en/of tijd hebt om naar een profi bedrijfsfilmmaker te gaan. Ga zelf aan de slag en je komt eerlijker; sympathieker en authentieker over. En je weet: mensen kopen van je “if they know, like and trust you”.

  4. Huub Koch schreef:

    Extra tip: Filmpje Great webvideos made easy door Steve Garfield: http://tinyurl.com/y9bnylg en Videoblogging Tutorials to-the-max http://tinyurl.com/ygsvqwa Doelen bereiken met webvideo: http://tinyurl.com/y8db2v7 Why Do people videoblog http://tinyurl.com/yedglbt

  5. Hoi Laura,
    Wat goed dat je het belang van online-video onder de aandacht brengt. Ikzelf heb, na het volgen van een van je programma’s (!!) hier mijn specialisatie van gemaakt. Een video maken is inderdaad iets wat je zelf kunt. Maar zoals dat vaak met veel dingen gaat: het kost tijd en je moet het leuk vinden. Op het moment dat je je liever met je lopende zaken bezig houdt of je graag met iemand wilt sparren over je boodschap dan zijn mensen bij mij aan het juiste adres. http://www.lifemotion.nl

  6. Marco Raaphorst schreef:

    het verhaal is de key. wat de amerikanen Storytelling noemen. da’s mijn vak. video is een hulpmiddel dat daar heel goed bij kan helpen. gewoon een video pakken en een verhaal vertellen werkt niet. hoe je dat verhaal opbouwt en vooral, de persoonlijke lagen die erin zitten zijn heel belangrijk. dat wat je bij de kijker losmaakt.
    uiteindelijk moet een video een aanzet zijn tot nadenken. het moet iets met de kijker doen.
    audio kan soms beter werken. of soms tekst alleen. beeld vult namelijk heel veel in, met andere media wordt de fantasie meer geprikkeld, niet altijd nodig, maar soms wel.
    ik ben dol op storytelling. dit is wat een merk groot maakt. of een maker groot maakt. het verhaal erachter, terug te brengen tot 1 zin. dan is het goed. een levenslange uitdaging. de essentie. ons leven, in een verhaal. door te vertellen aan anderen.

  7. Ik ben op zoek naar een verkoper en daarom plaatste ik her en der oproepen. Ik heb diverse reacties ontvangen. Sommige reacties waren voorzien van een link naar een filmpje.
    Soms werd ik op basis van de schriftelijke reactie erg enthousiast, maar dan knapte ik op de filmpjes af. De filmpjes gaven me de indruk dat ik met ‘gladde’ verkopers te maken had. Het type mens dat ik niet op mijn klanten wil loslaten. Misschien is mijn aanname helemaal fout, maar ik heb ze niet uitgenodigd voor een gesprek.
    Ik denk dat je moet oppassen met filmpjes. Je loopt het risico een beeld achter te laten waar je niet op zit te wachten. Presenteren is een vak apart.

  8. Lorraine Simoons schreef:

    Volgens mij kan het heel goed werken, ik heb zelf al gereageerd naar mensen die hun boodschap in een video vertelden. Maar je moet wel oprecht en eerlijk overkomen (en het dus ook zijn), want het kan ook averechts werken zoals ik hierboven las, als je overkomt als de “gladde verkoper”.
    Dus het werkt: zolang je je zelf blijft en eerlijk bent.Ik ben benieuwd naar het teleseminar hierover.

  9. maureen birney schreef:

    Video kan enorm veel voor je doen, maar het kan ook tegen je werken. Als het filmpje slaapverwekkend is, geen verhaallijn heeft (spanningsboog noem je dat) en veel te lang duurt, wanneer het niet oprecht is, wanneer je alleen probeert te ‘verkopen”, wanneer je niet te verstaan bent door veel te veel achtergrondgeluid, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar als het goedgemaakt is, vaart heeft, eerlijk is en weet te boeien. Ja, dan is het een geweldig middel. Heb je hulp nodig, dan kan ik je helpen. http://www.zieworks.nl
    Groet, Maureen Birney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.