Waarom ik het niet erg vind om veel te verdienen

Als ik spreek, schrijf of Twitter over het verdienen van een goed inkomen als zelfstandig ondernemer, komt er steevast commentaar. Altijd is er wel iemand die vindt dat ik te veel nadruk leg op geld en succes.

Rijkdom zou niet de hoogste prioriteit mogen hebben. Geluk, daar gaat het om. Mensen willen helpen. Je hart volgen. Dat zou voorop moeten staan als je zelfstandige bent, en niet “materialisme”.

De reactie lijkt vooral van vrouwen te komen. Mannen lijken het niet zo’n punt te vinden, om veel te verdienen. Het zijn vaak heftige discussies, vol met emoties. ’t Is een gevoelig punt, het thema van geld verdienen, voor veel van de ZZP-ers met wie ik contact heb.

En ik begrijp dat ook. Voor mij heeft het ook heel lang geen prioriteit gehad. Toen ik ging studeren, kwam het niet in me op om te kiezen voor een studie die me een goed betaalde baan zou garanderen. Ik koos voor geschiedenis omdat het verwerven van kennis voor mij voorop stond.

In een latere fase nam ik ontslag uit een goed betaalde baan om te kiezen voor een ongewis bestaan als freelancer, waarin ik weinig zekerheid kende en heel weinig verdiende. Vrijheid was voor mij belangrijker.

Maar het is juist in die periode begonnen, dat ik belangstelling voor het onderwerp geld verdienen kreeg. Ik kwam nauwelijks rond, dat gaf veel stress. Natuurlijk was ik ook gelukkig en trots dat ik kon leven van een appel, een ui en een ei. Maar ik zon op manieren om meer te verdienen en meer zekerheid te krijgen.

Waarde van veel geld verdienen

En tegenwoordig kan ik echt de waarde van veel geld verdienen zien. Als ik mijn leven vergelijk met vroeger, ervaar ik een enorme kwaliteitsverbetering. Ik ben van geld gaan houden en het gaan waarderen. Als ik erover nadenk wat het voor mij betekent, kom ik op het volgende rijtje:

 • meer geld betekent dat ik de cursussen en opleidingen kan volgen die ik echt wil (ben nog steeds gek op kennisverwerving. Vroeger kon ik uit geldgebrek de cursussen die ik wilde volgen niet doen. Nu kan dat wel).
 • meer geld betekent dat ik kan investeren in mijn spirituele en psychologische ontwikkeling. Ik kan coaches en psychologen raadplegen als dat nodig is.
 • meer geld verdienen betekent dat ik bijzondere ervaringen kan meemaken. Ik kan naar concerten en voorstellingen toe, zwemmen bij de plaatjesmooie Faraglioni op het eiland Capri en klimmen op de Roraima-tafelberg in Venezuela.
 • meer geld betekent meer veiligheid en zekerheid. Ik kan zonder moeite investeren in verzekeringen en pensioenen.
 • meer geld verdienen betekent dat ik andere mensen WERK kan geven waarmee ik ook anderen help om financiële vrijheid te bereiken. Ik werk nu met meerdere assistenten en af en toe met freelance coaches. Ze zijn blij met het werk, dat ze inkomen en vervulling geeft.
 • meer geld betekent mooie spullen om me heen; een goede bureaustoel, een heerlijk bed, mooie nieuwe Prada-schoenen. (Ik ben gek op mooie Italiaanse kleren en schoenen) #bekentenis
 • meer geld betekent dat ik genereus kan zijn en anderen financieel kan helpen
 • meer geld verdienen kan betekenen dat ik me de beste kwaliteit voedsel kan veroorloven en lid kan zijn van de sportclub
 • meer geld verdienen, betekent dat ik kan wonen in een goede buurt
 • meer geld verdienen betekent dat ik ook mijn gezin kan geven wat het nodig heeft (in mijn geval bestaat het uit 2 personen)

En niet alleen dat. Het streven naar rijkdom betekent voor me dat ik me maximaal ontplooi en uit het leven haal wat erin zit. Je zult vast met me eens zijn dat dit allemaal leuk is! De vraag is daarom, hoe het komt dat geld verdienen zo’n slechte naam heeft, vooral bij Nederlandse vrouwen.

Geld verdienen slechte naam

Volgens mij heeft geld verdienen een slechte naam door een eeuwenlange conditionering. Iedereen had er baat bij, dat mensen het niet belangrijk vonden! De mogelijkheden om echt rijk te worden, waren nu eenmaal beperkt tot een hele kleine bovenlaag. Die had er geen belang bij dat iedereen het zou willen. Als vrouw kon je het wel helemaal vergeten. Een cultuur van soberheid maakte mogelijk, dat iedereen zich daarin schikte.

Maar de tijden zijn inmiddels veranderd. Mensen worden massaal ZZP-er. ZZP-ers hebben geen vangnet. Ze bewegen zich op de vrije markt en moeten alles zelf betalen, hun pensioen en verzekering en opleiding. Een houding van “geld is niet belangrijk” zit je dan uiteindelijk in de weg.

Als je geld niet belangrijk vindt, is de consequentie dat je er ook niet veel van hebt. Zo’n mindset heeft onmiddellijk gevolgen. En vooral vrouwen speelt dit parten, want ook nu nog vormt het aantal rijke vrouwen nog geen fractie van het aantal mannelijke rijken.

Daarmee blijven de kansen om rijk te worden die er nu juist zijn, onbenut. Internet maakt het mogelijk om tegen lage kosten een enorm publiek te bereiken. Voor iedereen die over een expertise beschikt waar mensen behoefte aan hebben, zijn de mogelijkheden eindeloos om er een lucratief bedrijf van te maken.

Door anders te focussen, en voor goed geld verdienen je neus niet op te halen, kan dit ook jou ten deel vallen. En een focus op geld hoeft geluk helemaal niet in de weg te staan. Integendeel, het verrijkt je leven en je ontwikkelt jezelf spectaculair. Het is een zeer interessant levensproject dat nooit verveelt.

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategiegesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

Eén reactie op “Waarom ik het niet erg vind om veel te verdienen”

 1. Joey Plat schreef:

  Zeer interessant en boeiend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.