Telefoonangst overwinnen: wat ik leerde op het tennisveld

Veel zelfstandige ondernemers hebben telefoonangst als ze koude of warme acquisitie moeten doen. Ze zien er vreselijk tegenop om te gaan bellen naar klanten uit angst om afgewezen te worden.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat telefoonangst voor veel mensen zo eng voelt als doodsangst. Het bellen voelt ongeveer alsof je jezelf van een rots te pletter zou gooien. Of een drukke snelweg oploopt met een blinddoek om.

Maar dat hoeft helemaal niet. Telefonische acquisitie kan wel degelijk zonder angst. Hoe bereik je dat? Het belangrijkste om te doen is: verleg je focus naar iets heel anders als je gaat bellen, en richt daar al je aandacht op. Als je dit regelmatig met jezelf oefent, gaat de angst er helemaal af.

Dat is wat ik leerde van Geo van Dam, trainer “mentale kracht” van EFFEQT, vanochtend op het tennisveld. Geo van Dam helpt mensen uit het bedrijfsleven en sporters om topprestaties te bereiken en om hun angsten te overwinnen. En hij heeft daar hele goede methoden voor, die ik zelf heb mogen ervaren.

Volgens Geo van Dam ontstaan angsten door gedachten, door “mentale ruis”. Als je bijvoorbeeld tijdens het tennissen denkt: “heb ik nu wéér verkeerd gemept”, of: “ik mag geen enkele bal missen”, treedt er al mentale ruis op. Het gevolg is dat je meteen fouten gaat maken. De mentale ruis voorkomt dat je lekker en geconcentreerd tennist.

Wat kun je doen om mentale ruis te voorkomen? Volgens Geo van Dam is de truc om je tijdens het tennissen met je volledige aandacht op iets heel anders te concentreren. Bijvoorbeeld op het “tik-geluid” dat de tennisbal maakt als hij stuitert op de vloer of op je racket.

Ga je dit de hele tijd doen, en je let alleen op dat specifieke geluid, dan blijkt dat je na een tijdje aan het tennissen bent alsof je Kim Klijsters bent. Je vergeet gewoon dat je het fout zou kunnen doen en raakt in een soort natuurlijke flow waarbij je automatisch goed gaat tennissen. En je gaat er verschrikkelijk van genieten, dat ook.

Zou dat genieten ook kunnen als je telefonische acquisitie moet doen? Ook bij het telefoneren naar klanten ga je je focussen op iets anders dan het bellen zelf en de resultaten die je ermee wil halen (klanten binnenhalen). Je gaat bijvoorbeeld concentreren op wat je hoort aan iemands stem aan de andere kant van de lijn. Je let op iemands ademhaling of stemhoogte. Je kunt je ook concentreren op de mate van spanning in je eigen lichaam.

Koude of warme acquisitie doen via de telefoon wordt zo ook uiteindelijk een prettige ervaring. Op een gegeven moment vind je het onvoorstelbaar dat je er ooit bang voor bent geweest.

Het is alsof je door hebt dat die enge giftige slang die op de weg lag, eigenlijk een stuk touw is. En je zult er nooit meer bang voor zijn, al sta je er 1000 jaar bij te kijken (Byron Katie).

Heb jij telefoonangst maar lijkt het je moeilijk om “anders focussen” in de praktijk te brengen? Dit is gewoon iets dat je 1 keer moet ervaren hoe het werkt en er gaat een wereld voor je open. Geo van Dam geeft ook open trainingen speciaal voor ondernemers en zelfstandigen met telefoonangst.

Geef je hier op: info@effeqt.nl om mee te doen aan de speciale workshop op 9 december a.s. van 17.00-20.00 uur in Amsterdam. Voor meer info zie www.effeqt.nl

Heb jij nog andere tips of adviezen om met telefoonangst om te gaan? Ik hoor ze graag.

Waardeer je dit artikel? Abonneer je dan op mijn weblog! Vul hiervoor rechtsbovenin je emailadres in.

4 reacties op “Telefoonangst overwinnen: wat ik leerde op het tennisveld”

 1. Els Brouwer schreef:

  Ja, telefoonangst. Heel herkenbaar! Als ik moet bellen, maak ik vaak een kort scriptje. Daarin staat wat ik wil zeggen, een soort inleiding. Dat geeft me al de nodige moed. Op wat daarna komt kun je je niet voorbereiden. Maar het moeilijke begin is dan wel behapbaar.
  Maar ik zal me eens verdiepen in hoe het anders kan, zoals jij aangeeft. Het is immers leuker om er echt van te genieten, dan er alleen maar ‘niet tegen op te zien’.

 2. Oeh, ja, bellen, vreselijk soms! Handige tip, ik ga het eens proberen.
  Wat altijd helpt: let op je lichaamshouding. NIET je benen gekruist, maar je voeten plat naast elkaar op de vloer. Rechtop zitten. Glimlachen voor je de hoorn oppakt en tijdens het gesprek. Of staand telefoneren: dat voelt al meteen steviger.

 3. @Els, een script maken kan zeker ook helpen. Maar misschien inderdaad niet om het zonder angst te doen!
  en @Brigitte, lichaamshouding en glimlach zijn prima. In feite ga je daar al anders mee focussen, zou je kunnen zeggen…
  Laura

 4. Marvin schreef:

  Anik Singal zou zeggen dat je dan inbound marketing moet doen, want dan bellen de klanten jou en dan hebben ze al interesse. Met inbound marketing maak je gebruik van funnels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.