Hoe je kunt investeren in je bedrijf – ook als je geen geld hebt

Veel ZZP-ers zitten op zwart zaad. Ze moeten veel moeite doen om rond te komen.  Ze moeten drie keer nadenken voor ze iets uitgeven en maken zich altijd zorgen of ze hun rekeningen wel kunnen betalen.

Hoe leuk is het leven als je altijd krap zit? Als je te weinig verdient, ervaar je voortdurende stress. Je kunt niet erg genereus zijn voor anderen. Trakteren zit er meestal niet in. Je ontzegt jezelf voortdurend leuke ervaringen en bezittingen omdat je je ze niet kunt veroorloven.
Ook marketingcursussen volgen zit er niet bij. Bijna wekelijks krijg ik een mail van een ZZP-er die mee wil doen aan mijn cursussen maar het zich niet kan veroorloven om hem te betalen.

En dat is misschien wel het grootste probleem. Als je niet investeert, verandert er ook weinig. Want om goed geld te verdienen als ZZP-er, in een overvloedige stroom, is er eigenlijk maar 1 manier (behalve een rijke echtgenoot trouwen) (of in loondienst gaan – brrrr) en dat is: een succesvol bedrijf opbouwen, met lucratieve inkomensstromen en klanten die je goed betalen.

Het zit hem in de vaardigheid van verkopen, die de sleutel tot rijkdom vormt. Door te verkopen creëer je welvaart. Maar daar is kennis voor nodig. Kennis om een goede niche te kiezen, een goede marketingboodschap te formuleren, kundige marketing te doen, en de vaardigheden te hebben om verkoopgesprekken te voeren. Bovendien heb je een ondersteunende omgeving nodig, van mensen die je ondersteunen in de mindset en de durf om jezelf te stretchen naar een nieuw niveau in je ontwikkeling.

Maar nu komt het probleem: hierin investeren kost geld. En dat heb je niet, want je zit krap! Zo blijf je hangen in deze situatie.

Hoe los je dit probleem op? Veel mensen mailen mij om te vragen of ik misschien korting wil geven, mijn diensten wil ruilen met de hunne of ze stellen financiele constructies voor, die er meestal op neerkomen dat ze me “pas hoeven te betalen als ze het eerst verdiend hebben”.

Ook al zou ik het willen, nooit ga ik op deze voorstellen in. Het zou je namelijk niet echt helpen. Het enige wat je helpt, is een nieuwe visie op investeren, en te zien dat het mogelijk is om te investeren, ook al heb je helemaal geen geld.

Het is namelijk zeker niet zo, dat de hele succesvolle ondernemers WEL genoeg geld hadden om te investeren. Integendeel, vaak zaten ze net zo goed als jij op zwart zaad toen ze begonnen met hun bedrijf.

Ook voor mij zelf was de situatie destijds beslist niet rooskleurig. Toch heeft mijn situatie zich gekeerd, en dat geldt voor veel van mijn klanten. En dit is ook voor jou mogelijk. Wat je kunt doen, leer je in de volgende 5 tips.

1. Mijn eerste tip is om een reality check te doen. Je hebt niet genoeg geld om te investeren, zeg je. Onderzoek of dit echt waar is. Is geld inderdaad het probleem? Of ben je gewoon niet geïnteresseerd genoeg? Mijn ervaring is dat als je echt iets wilt, je het geld wel vindt. Wat is de waarheid in dit geval?

2. Besluit DAT je het wil, ook al weet je nog niet HOE
Mocht je dus heel weinig geld hebben, maar toch heel graag willen, neem dan het besluit DAT je het wilt, ook al heb je nog geen idee HOE je het zult gaan bereiken. Vaak toont de weg om het geld te vinden, zich dan vanzelf.

Zelf ben ik zelfstandig geworden in een fase van pure onzekerheid over mezelf. Maar ik visualiseerde iedere dag mijn succes. Ik was vastbesloten om het te worden, en besloot er ten diepste op te vertrouwen, ook al was er niets wat er op wees dat het zou gebeuren. Voor mij was er geen andere keuze: ik was het gewoon zat om arm en onsuccesvol te zijn! (“It sucks”, zoals Amerikanen zeggen)

3. Tel je geld. Veel mensen denken dat ze geen geld hebben om investeringen te doen. De realiteit is dat ze vaak niet goed weten wat hun financiële situatie precies is. Nauwkeurig rekenen helpt je om een gefundeerde beslissing te doen.

4. Zoek sponsors. Als je het zelf niet kunt betalen, en ook een lening is in jouw geval niet mogelijk, doe dan een beroep op mensen om je heen. Mijn ervaring is dat mensen je graag willen helpen, zeker als je met een goed plan komt. Mensen zijn graag van betekenis voor elkaar.

5. Verkoop spullen op Marktplaats. Sommigen van mijn klanten doen dit! Een lening sluiten is ook nog altijd mogelijk. Dit is voor mij de manier geweest om mijn eerste investering in een coach te doen (8000 gulden maar liefst). De allerbelangrijkste investering die ik ooit heb gedaan, en die zich vele malen heeft terugbetaald.

Mijn conclusie is: word je bewust dat “krap zitten” een mindset is, en niet een realiteit. Het is een tijdelijke overgangssituatie die snel kan veranderen. Door te blijven investeren, ook al zit je krap, creëer je snel een nieuw toekomst die veel rooskleuriger is. Als je echter “krap zitten” als een “realiteit” ziet, kun je er jaren en jaren in blijven hangen (veel te lang).

Verdien je veel te weinig en wil je deze situatie graag veranderen? Een goed begin is het kiezen van een lucratieve niche. In mijn online programma Oneindige Mogelijkheden om een unieke en lucratieve niche te kiezen, leer je simpele stappen om snel een bijzondere niche te vinden. Investering is goed te doen! Voor 147,- excl. doe je al mee. 
Geef je hier op voor dit online programma 

Reacties op dit artikel zijn vanzelfsprekend welkom!

Eén reactie op “Hoe je kunt investeren in je bedrijf – ook als je geen geld hebt”

  1. Bas van Maanen schreef:

    Inspirerende blog, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.