Word ook journalist, uitgever, voorlichter, leraar

Marketing verandert je leven radicaal, was mijn stelling in mijn vorige bericht. Jezelf specialiseren, focussen, je niche kiezen, is maar één van de aspecten daarvan.

Marketing vraagt ook dat je jezelf in nieuwe rollen kunt ontwikkelen. Behalve dat je de vakvrouw of -man bent die een bepaalde dienst uitvoert voor klanten, is ook nodig dat je taken uitvoert om vertrouwen, bewustzijn en bekendheid te creëren voor wat je te bieden hebt.

Een hele leuke functie waarin je jezelf kunt ontwikkelen is die van journalist! Dit is wat marketingdeskundige John Jantsch van Duct Tape Marketing aanraadt op zijn weblog. Niet dat je voor een krant moet gaan werken, maar je kunt je eigen journalistieke producties maken voor je weblog, podcast of nieuwsbrief. Waarmee je ook meteen een uitgever wordt. Waar je bijvoorbeeld aan kunt denken, is interviews met je klanten, potentiële klanten of andere experts in jouw vakgebied. Niet alleen creëer je daarmee interessante content, je status verandert ook meteen in de ogen van je klant:

“Instead of asking for a meeting to demonstrate your product, ask to
feature your prospect in your next blog or podcast episode. You will
automatically change your status in their eyes and increase your role as an expert”, schrijft John Jantsch.

Je mening, ideeën en inzichten geven op je weblog is natuurlijk ook een vorm van journalistiek. Naast artikelen op je weblog kun je ook ebooks of ecourses schrijven of mondelinge presentaties geven. Wat je dan wordt, is ook een voorlichter. Diensten worden steeds complexer, hun waarde spreekt vaak niet onmiddellijk voor zichzelf. Door middel van schriftelijke maar ook mondelinge voorlichting kun je je potentiële klant bewust maken van de waarde van je dienst en er warm voor laten lopen.

Daarmee word je dan ook gewoon een leraar/lerares: iemand die kennis overdraagt over haar vakgebied. Zo zie ik mezelf vaak: als een tamelijk pinnige schooljuf die graag iedereen straf zou geven die niet genoeg aan marketing doet (grapje).

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategiegesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

Eén antwoord op “Word ook journalist, uitgever, voorlichter, leraar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Dit werkt niet meer voor mij…

Laatst gaf ik een event, de Reis naar Rijkdom, voor 170 mensen. Het was fantastisch en we hadden enorm veel plezier. Mensen kwamen naar me toe om te vertellen hoe blij ze waren met wat ze leerden.

Op het einde van de dag gebeurde er iets.

Een vrouw stond op. Ze had een uitgeprinte versie van de landingspagina van het event in haar hand en las eruit voor: “In deze tekst lees ik dat je het bij dit event ook over X  [een onderwerp dat ik beloofd had in mijn tekst] zou hebben. Dat onderdeel heb je nog niet gegeven. Kun je dat alsnog doen?”