Laura’s persoonlijke succestips voor 2009

Is succes voor jou belangrijk? Voor mij is het pas de laatste jaren een onderwerp geworden.

Vroeger taalde ik er niet naar. Ik was met hele andere dingen bezig. Maar op een gegeven moment veranderde dat. Ik had er mijn buik van vol om succesloos door het leven te gaan, werk te doen dat ik niet wilde doen en weinig te verdienen.

Maar waar moest ik beginnen? Een paar boeken/ leermeesters hebben mij erg op weg geholpen. Een daarvan was het Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder dat ik in 1999 las. Daarin leerde ik dat je alles wat je wilde gewoon moest “bestellen” alsof het een pizza in een pizzeria was.

Ik begon met bestellingen te doen en nu, tien jaar later, kan ik zeggen dat alles is uitgekomen zoals ik het wilde. Zo leerde ik hoe het stellen van doelen je leven veel leuker en succesvoller maakt. Doelen stellen is de rode draad in alle boeken over succes die ik gelezen heb.

Het komt ook weer terug in de boeken van de de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Ook die hebben erg veel voor me betekend. Csikszentmihalyi leerde me hoe ik “flow” kon bereiken door te kiezen voor het werk waar je grootste talenten liggen en telkens daarin uitdagingen te zoeken.

Succes komt daar vanzelf uit voort; andersom geeft succes “flow” omdat je voortdurend zult moeten groeien in vaardigheden. Het stelt nieuwe eisen aan je gedrag en je persoonlijkheid en aan het kunnen dragen van verantwoordelijkheid (want veel mensen gaan een beroep op je doen als je succesvol bent). Dat is ook de reden waarom succesvol worden tijd nodig heeft; voor mij geldt dat in ieder geval.

Want ook het aankunnen van tegenslag en het verwerken van kritiek horen erbij. Tegenwoordig is het sterk verminderd, maar ik heb de afgelopen jaren veel bijtende kritiek gekregen, hoofdzakelijk gericht op mijn presentatie die veel mensen hopeloos onzeker vonden (na iedere publieke presentatie was er wel iemand die mij dringend adviseerde een presentatietraining te volgen) (niet wetende dat ik al vele presentatietrainingen heb gevolgd).

Ondertussen ben ik een stuk zelfverzekerder geworden, en wat mij daarbij erg geholpen heeft is om veel The Work te doen. The Work is een door Byron Katie bedachte manier om je overtuigingen te onderzoeken. Als je veel The Work gaat doen weet je dat je nooit iets ergs kan overkomen (alleen een gedachte) en ga je op den duur leven in Lalaland. (bekijk dit leuke filmpje van hersenwetenschapper Jill Bolte Taylor over leven in Lalaland)

Dat zie ik als mijn grootste succes. Dat ik de sleutel tot Lalaland ontdekt hebt. In Lalaland is succes trouwens helemaal niet belangrijk. Je leert er dat geluk nooit afhangt van voorwaarden / geld /bezit of aanzien. Het hangt helemaal nergens vanaf. En dat is maar goed ook, want je raakt al die dingen wel een keer kwijt. Ook succes is zo vergankelijk als wat.

Maar succes is natuurlijk wel heel leuk. Je kunt meer geven, mensen helpen en genereus zijn, dat is het leuke eraan. En zonder blikken of blozen die Prada-schoenen kopen of god weet wat jij belangrijk vindt. Ik gun het iedereen.

In het avondseminar van de Get Clients Club op 15 december is “Hoe je van 2009 een succesvol jaar kunt maken” het onderwerp. Let op: tot en met morgen, 7 december, geldt een speciale kortingsactie voor de club. Voor informatie en aanmelden, lees hier meer: http://www.getclientsnow.nl/getclientsclub3.html

Heb jij nog succestips? Ik hoor ze graag. Klik hiervoor op “reacties”.

Waardeer je dit artikel? Abonneer je dan op mijn weblog! Vul je emailadres rechtsbovenin in, je krijgt dan automatisch bericht als ik weer gepost heb.

5 reacties op “Laura’s persoonlijke succestips voor 2009”

 1. Marret Kramer schreef:

  Hoi Laura, wat beschrijf je een mooie integratie van alles wat je de afgelopen tien jaar hebt geleerd. Wij gebruiken in ons werk vaak de term “effectieve authenticiteit” om aan te geven wat jij verwoordt. Het komt op mij over dat jij op een echt authentieke “Laura-manier” je doelen bereikt, niet met gelikte presentatievaardigheden kennelijk maar wel zodanig dat je er heel veel mensen mee weet te inspireren. Dus super effectief 😉 En wat goed dat boeken zo’n goeie invloed kunnen hebben hè. Bij mij was, net als voor miljoenen anderen, The 7 habits of highly effective people zo’n doorbraak-boek. Zorg dat je je cirkel van invloed vergroot, en ga je energie niet verstoken in je cirkel van betrokkenheid was een belangrijke les. Hartelijks, Marret

 2. Lieve Laura,
  Dankjewel voor het delen van je inspiratie en voor het mooie verhaal van Lalaland, dat raakte me enorm! Waar ik meteen aan dacht, was een uitspraak die Theo Maassen ooit deed in een van z’n shows en die wij hier in huis regelmatig herhalen als we een keuze maken: laten we doen wat het fijnste is…
  Een fijne dag verder!
  Lilian (LuckyLil)

 3. Hallo Laura,
  Wat een inspirerend verhaal schrijf je! Ge-wel-dig! Jij kunt op een mooie en toegankelijke manier diepere niveaus vertalen naar de praktijk van alledag. Die meerwaarde herken ik ook uit je seminars. Ik sluit me wat dat betreft aan bij Marret. Als mensen op hun eigen manier effectief en inspirerend zijn, dan is dat al een succes.
  Dat is ook wat in mijn werk (als presentatiecoach 🙂 ) steeds meer aandacht krijgt; hoe zorg je dat kwaliteiten en zelfvertrouwen groeien op een authentieke manier. Dat maakt mensen succesvol m.i. Dan voel ik zelf niet zo snel de behoefte om ongevraagd feedback te geven als ik ergens als luisteraar kom. Ik vind het belangrijk dat mensen zelf de behoefte voelen om iets te willen verbeteren, dan is ondersteuning echt succesvol (en zijn het fijnere klanten heb ik bij jou geleerd).
  Succes is voor mij altijd al een onderwerp geweest. Waarin ik m.n. het afgelopen jaar op gewonnen heb, is om dat succes zo uit te drukken dat het bij mij past. Ik had nog wel eens de neiging om uit de gaan van andermans normen (omzet of inkomen). Mijn persoonlijk succes heeft ook te maken met het kiezen voor andere overtuigingen, met luisteren naar mijn eigen wensen en hulp zoeken bij de dingen waar ik niet goed in ben.
  Tot slot, de presentatie van hersenwetenschapper Jill Bolte Taylor. In mijn ogen een authentieke en krachtige toespraak; zij raakt je met haar boodschap, zelfs al staat ze met haar ogen dicht. Niet gelikt en supersuccesvol.
  Hartelijke groet,
  Lianne Ebbinkhuijsen

 4. karin r. schreef:

  klinkt interessant. heel dit weblog. ik hou het in de smiezen. 😉

 5. Mariska Knauf schreef:

  Dag Laura,
  Dank voor je inspirerende nieuwsbrief. Het inspireert mij om te blijven doen waar mijn hart ligt en verder te bouwen aan succesvol ondernemer zijn. Wat je schrijft over het omgaan met tegenslagen en kritiek raakte me. Ondernemerschap gaat met vallen en opstaan. Maar het is absoluut de moeite waard. Ik vind je nieuwsbrief bemoedigend en op mijn beurt hoop ik mensen te inspireren hun passie te volgen en te doen wat ze het allerliefste doen. Dank voor het zo ruimhartig delen van je ervaringen en de vele praktische tips.
  Hartelijke groet,
  Mariska Knauf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.