Simpele stappen om vermogen op te bouwen met je bedrijf

Veel van mijn klanten die meer gaan verdienen, komen voor een nieuw probleem te staan. Hoe gaan ze om met hun geld?

Heel veel ZZP-coaches, trainers en adviseurs leven “van de hand in de tand”. Ze verdienen geld, soms te weinig, soms heel veel, maar ook al lijkt het veel, het is alsof ze uiteindelijk niets overhouden. Het ontbreekt ze aan grip op hun financiële situatie.

Als je geen grip hebt op je financiën, kan je bedrijf je nooit de zekerheid en veiligheid geven die nodig zijn. Je leeft permanent in een gevoel van schaarste en hebt, ondanks je harde werken, niet het gevoel dat je iets opbouwt. Als je dit jarenlang doet, bekruipt je het gevoel: “Waar doe ik het allemaal voor?”

Wat veel ZZP-dienstverleners eigenlijk missen, is een goed systeem om hun geld te managen. Ze missen regie over hun financiele situatie. Als je dit niet goed weet, bouw je nooit vermogen op met je bedrijf. Terwijl dat wel de bedoeling is van een bedrijf! (naast een heleboel andere bedoelingen natuurlijk).

Wat kun je doen om WEL grip te krijgen op je financiën en uiteindelijk vermogen op te bouwen met je bedrijf? Het is in feite heel simpel, en je kunt er al mee beginnen als je nog maar heel weinig verdient.

1. De eerste stap is om een inkomensdoel voor het komende jaar vast te stellen. Daarmee begint al een belangrijk onderdeel van de sturing die je gaat geven. Stel het doel hoger dan je misschien in eerste instantie zou stellen! Zorg wel dat het een haalbaar doel is, dat geeft gemoedsrust.

2. Deel nu het bedrag door 12, zodat je weet wat je per maand gemiddeld zou moeten verdienen. (Let op: dit zal altijd een gemiddelde zijn, want je inkomen als zelfstandige schommelt normaal gesproken).

3. Bepaal, met je rekenmachientje, hoe je dit geld wil verdelen in zogenaamde “potjes”. Bestem een gedeelte voor kosten voor je bedrijf, een gedeelte voor belasting, een gedeelte voor maandelijkse uitgaven, een gedeelte voor het opbouwen van spaargeld en een gedeelte voor je pensioen. Er zijn nog andere potjes mogelijk, als je dat wilt, maar ik houd het nu even heel simpel.

4. Bepaal een doel voor je spaargeld. Dit is een heel belangrijke stap om vermogen om te bouwen. Sparen is niet hetzelfde als “geen geld uitgeven”. Het heeft een doel nodig om te groeien. Bijvoorbeeld: een nieuw huis kopen, je kinderen laten studeren, of wat dan ook.

5. Open verschillende bank- en spaarrekeningen om je verschillende gelddoelen op te zetten. Bijvoorbeeld één voor de belasting, één voor spaargeld, één voor pensioen, en één voor uitgaven lange termijn.

Je kunt al deze acties doen in een middag of een ochtend.Het volgende wat je zult moeten doen, is daadwerkelijke actie om je inkomen binnen te halen. Vervolgens ga je iedere maand je inkomsten beheren volgens bovenstaande stappen. Je houdt het vullen van je potjes bij in een document, zodat je precies kunt zien hoe ver je bent.

Heb je in een bepaalde maand niet voldoende geld verdiend om je potjes te kunnen vullen om je doelen te halen? Dat is heel normaal in het begin, en laat het je niet weerhouden om door te gaan met je systeem. Het geheim is namelijk dat discipline en consistentie je gaan helpen om  veel meer grip te gaan krijgen op je geld.

Ga er dus gewoon mee door, ook al kun je maar 1 euro overmaken naar je potjes! Je haalt dit de komende maanden wel weer in, mits je de volgende stap zet:

ACTIE om je inkomen te verdienen. Hoe krijg je meer inkomsten in je bedrijf?

– niet door urenlang aan je website te werken
– niet door hele creatieve plannen te bedenken die je niet uitvoert
– niet door de bio’s van je duizenden volgers op Twitter te bestuderen

Je krijgt meer inkomen door meer klanten binnen te halen,nieuwe producten te creëren en het verhogen van je prijzen. Zo simpel is het.

Al deze acties maken dat je eindelijk grip krijgt op je financiën, “financieel volwassen” wordt zoals het zo mooi heet. Je krijgt eindelijk een gevoel van zekerheid en veiligheid en je kunt de groei van je bedrijf met gemak faciliteren.

Wil je meer weten hoe je dit in praktijk brengt? Doe dan mee aan het Meer Verdienen Minder Werken-event. Tijdens dit 3-daagse event op 29 – 30 – 31 mei 2013 krijg je praktische tips hoe je behalve meer kunt verdienen, ook meer kunt overhouden met je geld. Let op: na 15 mei gaat de prijs fors omhoog, dus meld zo spoedig mogelijk aan. Voor meer informatie en aanmelding klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.