Lessen voor starters (2): Vergeet dat ondernemersplan nou maar

Voor jezelf beginnen is in de mode en wie kan de starters ongelijk geven. Zelfstandig zijn betekent: je eigen tijd kunnen indelen, je eigen doelen kunnen volgen, niet afhankelijk zijn van de willekeur van de bazen in je bedrijf.

Maar het is niet gemakkelijk, want geloof me, anders zou IEDEREEN het doen.

Gelukkig zijn er veel laaggeprijsde mogelijkheden voor starters om het ondernemen te leren en ook de overheid heeft er potjes voor klaarstaan. Wat me altijd opvalt, is dat bij cursussen voor ondernemers centraal lijkt te staan dat je een ondernemersplan moet maken.

In het ondernemersplan ga je opschrijven wat je doelen zijn mbt je bedrijf. Vaste prik in het plan is de analyse van de “kansen en bedreigingen” in jouw markt en de “sterke en zwakke punten van jou als persoon”. Maar wie zit daar eigenlijk op te wachten?

Het is controversieel misschien, maar wat mij betreft kun je dat ondernemersplan rustig overslaan. Oké, doe het als je financiering nodig hebt voor je bedrijf, maar als je dienstverlener bent is dat waarschijnlijk helemaal niet aan de orde. En kun je je beter met belangrijkere dingen bezig houden dan met ondernemersplannen. Met wat precies?

Veel belangrijker en zinvoller is om een verkooptekst (in uitgebreide vorm: een website) te maken. Een tekst waarin je de argumentatie opbouwt om je klanten te overtuigen van je te kopen. Deze argumentatie vormt de ruggengraat van je bedrijf en al de marketing die je ervoor zult moeten doen.  Wat hoort er bijvoorbeeld in zo’n tekst te staan?

– je noemt de problemen, vraagstukken, dilemma’s van je doelgroep

– je roept het perspectief op van de situatie die ontstaat als je doelgroep zijn probleem heeft opgelost

– je maakt duidelijk waarom de oplossingen die je doelgroep nu vaak kiest, niet helpen

– je maakt duidelijk waarom jouw oplossing wél helpt

– je maakt duidelijk wat er nodig is om het probleem op te lossen

– je maakt duidelijk waarom JIJ degene bent die het beste gekwalificeerd is om hierbij te helpen

Door zo’n tekt te schrijven, maak je het bestaansrecht van je bedrijf duidelijk. En sta je veel sterker in je schoenen als je klanten moet overtuigen van je te kopen. Als je deze argumentatie niet door en door overdacht hebt, mis je grond onder je voeten en blaas je om bij het eerste zuchtje tegenwind.

Je reactie op dit artikel is welkom! Klik hiervoor op “reacties”

Eerdere berichten in deze serie:

Lessen voor starters (deel 1): WIE is belangrijker dan WAT

Voor jezelf beginnen: lessen voor startende ondernemers

Als je bericht wil krijgen als ik weer gepost heb, abonneer je dan op dit weblog door rechtsbovenaan je emailadres in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.