Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt

Zelfvertrouwen is voor acquisitie heel belangrijk. Je wekt nu eenmaal meer vertrouwen op en je komt geloofwaardiger over als je met zelfvertrouwen je presentatie voor de klant doet. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, wat kun je dan doen?

Zelfvertrouwen is iets waar ik al jarenlang mee in een soort gevecht ben; het is niet dat ik er te weinig van heb, want ik geloof echt wel in mijn eigen capaciteiten, maar ik heb al wel 1000 keer te horen gekregen van mensen dat ze vinden dat ik onzeker en verlegen kan overkomen en dat is wat me op sommige momenten parten speelt in de ontwikkeling van mijn bedrijf.

Gisteren had ik het geluk dat ik er de hele dag aan kon “werken”. Samen met mijn mastermind-maatje Chris Bouma was ik door Nils Roemen en Marcel Ott van het bedrijf B-Come uitgenodigd om een dag lang – helemaal met ons alleen! – in het Quispeltheater in de buurt van Nijmegen iets aan mijn presentatie en mijn zelfvertrouwen te doen. Twee geweldige trainers die theatertechnieken toepassen in hun werk. Ze werken met je op het podium; door de spanning die dit oproept creëren ze een heel sterk leereffect.

Marcel Ott (links) en Nils Roemen
Nils Roemen weet heel veel over zelfvertrouwen en hoe je het kunt vergroten (hij heeft in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam het “Weltevreden model voor zelfvertrouwen” ontwikkeld). Wat ik van hem o.a. geleerd heb over wat je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen:

– visualiseer vooraf hoe je het doet als je veel zelfvertrouwen hebt
– doe aan zelfspraak (zeg tegen jezelf:  “Ik kan het”)
– concentreer je op de situatie
– ontspan je!

Ik kreeg ook nog een een hele goede tip van Marcel Ott. Ik merkte dat ik mijn onzekere gedrag bij mezelf creëer door plotseling te gaan denken aan wat andere mensen over me zouden kunnen vinden. Marcel, een hele goeie acteur die jarenlang bij De Appel heeft gespeeld, raadde me aan om als ik dit deed op mijn ademhaling te letten. Als ik op mijn ademhaling let, ga ik niet nadenken over het vermeende oordeel van anderen over mezelf. Ik blijf dan geconcentreerd op mezelf. Werkt echt!

3 reacties

  1. Dat met die adem, dat is wat! Ik merk het zelf, nu ik voor het eerst zangles heb – overigens met als doel mijn intuïtieve kanten meer te leren durven gebruiken.
    Wat je als zanger nodig hebt is de zogenaamde ‘ademsteun’, het woord zegt het al. Die steun komt van onder het orgaan dat je in eerste instantie met ademen associeert, de longen. Het komt uit je buik en lage rug en je drijft er je middenrif mee aan.
    Waarom zo technisch in deze reactie? Nou, wat blijkt, met die lage adem spreek je tevens een geweldige kracht aan. En nu ik dat bij het zingen begin te voelen, voel ik ook hoe onderbenut die kracht soms kan zijn. Ik spreek gevoelens, herinnering en mogelijkheden aan die ik jarenlang kwijt was. Dat is soms confronterend, maar het geeft ook een vermoeden van nieuwe ontwikkelingen die ermee mogelijk worden.
    En dan weer terug naar het thema dat je aanroert: zelfvertrouwen. Omdat die ademhaling je als het ware verbindt met de eigen kracht, voeg je aan het meer cognitieve zelfvertrouwen, het weten wat je kunt en daarop vertrouwen, iets toe dat je niet kunt ‘bedenken’. Iets fysieks, iets in de manier waarop je aanwezig bent voor anderen en wat je, naar mijn ervaring, terug krijgt in de vorm van vertrouwen van anderen in jouw kunnen. Wat je ook doet.
    Dank voor je Tipslog!

  2. Vanuit Bushido, de weg van de krijger, leren we in de krijgskunsten dat je door middel van ademhaling en het juiste gebruik van Ki (je energie) ALLES kunt. Niet alleen het overwinnen van een tegenstander in gevecht, maar ook het vinden van je eigen weg of het in je kracht staan. Met name dat laatste zorgt er weer voor dat je beter om kunt gaan met stress en conflict. Als je hier meer over wilt leren ben je van harte welkom op mijn workshop in september!
    Groetjes
    Jose

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEEST GELEZEN ARTIKELEN

DOWNLOAD GRATIS HET BOEK 'HET GEHEIM VAN €100.000 PER JAAR'

Glashelder stappenplan met veel praktische tips om meteen aan de slag te gaan

ontvang direct toegang tot het ebook