Onbeholpen, machteloze zinnen en woorden

Hoogleraren op universiteiten klagen er al langer over: veel studenten kunnen geen fatsoenlijke zin meer schrijven. De resultaten van de taaltoets van de Vrije Universiteit afgelopen najaar bewijzen hun gelijk. “Op onze universiteit komen te veel studenten binnen die te veel problemen hebben met taal. Hierdoor worden universiteiten geconfronteerd met problemen die ze eigenlijk niet moeten hebben” (Het Parool)

Niet alleen universiteiten hebben dit probleem, ook zelfstandigen hebben het. Omdat ik vaak teksten nakijk van mijn klanten, weet ik dat schrijven voor veel mensen HEEL erg moeilijk is. Schrijven hebben ze gewoon niet goed geleerd.

Veel mensen zijn beroerd in spellen, ze halen hopeloos alle d-s en t-s
door elkaar.
Maar dat is niet het ergste, wat mij betreft. Veel coaches, adviseurs, trainers e.d. barsten van de kennis, visie en inzichten, maar tasten in het duister als ze dit om moeten zetten in een leesbare tekst.
Ze hebben geen idee hoe ze structuur kunnen creëren, waardoor er een onverteerbare zinnenstroop ontstaat. “Onbeholpen woorden en zinnen hobbelen machteloos achter hun ideeën aan” (D.Yalom)

En dat is heel erg jammer, want een van de belangrijkste kwaliteiten waar je succes als zelfstandig ondernemer in dit internettijdperk om draait, is het schrijven van artikelen. Waarom is dat en wat kun je doen om ze te leren te schrijven?

Artikelen op Internet werken zoals een winkel of een etalage van een winkel werkt. Je potentiële klant kan er eens wat rondsnuffelen, iets van jou ervaren en gunstig gestemd raken om iets van jou te kopen. Zonder artikelen bestaat die mogelijkheid veel minder, en blijf je onzichtbaar voor de klant.

Zelfstandigen die niet schrijven, maken het daarmee voor zichzelf veel moeilijker om succesvol te zijn. Voor mij is het DE grote succesfactor gebleken – gewoon door domweg iedere maand een artikel in mijn nieuwsbrief te schrijven en af en toe te bloggen.

Nu heb ik zelf makkelijk praten, omdat ik het buitengewone geluk heb gehad dat ik in België op school zat en Nederlandse les kreeg van mijnheer Claessens.

Anton Claessens – ik zak eventjes op mijn knieën om hem te bedanken. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan die man denk. Hij heeft mij geleerd te spellen en me ook ingewreven hoe belangrijk het is om goed te spellen. Voor iedere spelfout kreeg je gewoon een punt minder voor je opstel! Dan ga je er vanzelf wel op letten.

Maar ook leerde hij mij om structuur in een tekst te creëren. En om van literatuur te houden, waardoor ik een enorme lezer werd. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat als je veel leest, je ook goed gaat schrijven. En dat je niet goed kunt schrijven, als je nooit leest.

Is er toch nog hoop als je deze fundering mist? Natuurlijk wel! Schrijven kun je leren, net als autorijden en fietsen. Vóór ik les kreeg van mijnheer Claessens bracht ik er ook niks van terecht.

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategiegesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

Eén reactie op “Onbeholpen, machteloze zinnen en woorden”

  1. Hoi,
    Laura, ik vind je artikel sterk. Er worden veel slechte teksten gepubliceerd en dat is jammer. De goede intenties van de schrijvers verdrinken tussen de taalfouten. Die teksten zijn allemaal gemiste kansen. Natuurlijk kun je schrijven leren, maar niet iedereen heeft zin of tijd om in een studieboek te duiken. Toch kun je ook dan nette artikelen publiceren.
    TIP: Ik vertel mijn studenten altijd dat ze teksten hardop moeten voorlezen. De zinnen waarover je struikelt, zijn fout. Daarna laat je jouw tekst nakijken door wat mensen uit je omgeving. Zij halen er nog meer fouten uit. Twijfel je daarna nog aan je tekst? Dan laat je (tegen betaling) je tekst corrigeren door iemand die er verstand van heeft. Wie ’tekstcorrectie’ googelt krijgt veel hits. Natuurlijk kijk ik je tekst ook graag voor je na. Via info@tekstbureau-tim.nl leg je contact met mij.
    Met vriendelijke groet,
    Marielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.