Hoe je jezelf voorbereidt op het grote geld

Enkele jaren geleden was ik op een netwerkbijeenkomst en raakte met een vrouw in gesprek. Ze heette Eveline. Een sprankelend en bijzonder iemand, bij wie ik me meteen op mijn gemak voelde. We bleken veel overeenkomsten te hebben. We hielden van boeken en praten, en ze had kunstgeschiedenis gestudeerd (ik geschiedenis).

Maar er was ook een belangrijk verschil. Eveline was eigenaar van een succesvol coachbedrijf met 8 (freelance) coaches in dienst. Ze verdiende heel veel geld. “Op mijn 35e ga ik stoppen, dan kan ik gaan rentenieren van mijn geld”, zei ze. Ze wilde zich gaan wijden aan kunstprojecten, yoga en spiritualiteit.

Zelf was ik berooid in die tijd en nogal wanhopig over mijn leven. Ik was nieuwsgierig en geïntrigeerd door iemand die op haar 35e al “binnen kon lopen”, terwijl daar bij mij totaal geen sprake van was. Wat was het verschil tussen haar en mij?

Ik besloot Eveline als coach in te huren, waarvoor ik voor een fiks bedrag een lening afsloot (zelf had ik geen rooie cent). Later werden we vriendinnen. Ik kan niet anders zeggen dat mijn contact met haar enorme gevolgen heeft gehad, omdat ze mij gedrag voorspiegelde waardoor het succes ook voor mij begonnen is (tot mijn grote plezier en geluk).

Waar ik achter kwam, is dat het leven van iemand die heel succesvol is en veel verdient, in veel opzichten lijkt op het leven van iemand die dat niet heeft. Maar is er een groot verschil. Dat heeft te maken met andere gewoontes, een andere manier van denken, een andere manier van handelen. Zodat het kan gebeuren dat je met dezelfde soort studie en dezelfde soort achtergrond, toch een heel verschillend leven leidt.

Eveline was gewoon anders geprogrammeerd, had andere gedachten en overtuigingen. En sindsdien heb ik me veel van haar gewoontes eigen gemaakt, en er nog een paar bij geleerd. Ik geef hier een selectie van deze “succesgewoontes” die voor mij belangrijk zijn geweest.

 1. Positief denken over veel geld verdienen
  Veel geld verdienen, gaat niet lukken als je eigenlijk stiekem denkt: “Geld verdienen is slecht” of “Door veel geld te vragen, draai ik mensen een poot uit”. Je zult van geld moeten houden, en het moeten respecteren, wil je het naar je toetrekken.
 2. Overtuigd zijn van de waarde die je te bieden hebt
  Overtuigd zijn van de waarde die je biedt, is heel belangrijk. Eveline blaakte van het zelfvertrouwen. Ze was zo van haar waarde overtuigd, dat ze vond dat haar dienst eigenlijk een koopje was. De praktijk is echter dat veel mensen eigenlijk vinden dat hun eigen dienst te duur is. Maar als je het zelf te duur vindt, zul je zien dat je klant het ook vindt… Tip: om meer de waarde van je dienst te leren zien, maak eens een lijst met 20 resultaten die je dienst kunnen opleveren. Je zult zien dat het er meer zijn dan je denkt!
 3. Leven als een miljonair, ook als je het nog niet bent
  Het zit hem niet zozeer in het uitgeven van veel geld, maar in zorg en aandacht voor je omgeving. Je omgeeft jezelf met waardevolle spullen van goede kwaliteit, je werkplek is ordelijk (huur eens een professional organiseer in!), je draagt kleren met stijl en smaak.
 4. Investeren in jezelf
  Door te investeren in de coaching van Eveline, gaf ik een bijzonder waardevol cadeau aan mezelf – al had ik dat toen nog niet door. Als je investeert in coaching, geef je jezelf de boodschap dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf de moeite waard vindt om geld aan uit te geven. Als je jezelf die moeite niet waard vindt, waarom zou een potentiële klant dat dan wel vinden?
 5. Zelf geld uitgeven (met beleid, maar royaal)
  Mensen die “hun hand op de knip houden”, alles zelf doen en kennis en informatie gratis verzamelen, geloven diep in hun hart niet dat hun klanten geld aan ze willen uitgeven. Gewoon omdat ze het zelf ook niet doen.
 6. Omgaan met mensen die succesvol zijn en veel geld verdienen
  Mensen die succesvol zijn, spiegelen je gedrag voor dat je bewust of onbewust overneemt. Precies zoals Eveline voor mij deed. Omgeef je dus met deze rolmodellen! Vooral voor vrouwen is het moeilijk om deze rolmodellen te vinden – maar ze zijn er wel!
 7. Je omgeven met mensen die in je geloven, die je ondersteunen en positief over je zijn
  En dus niet met mensen die je naar beneden halen, vinden dat je “te hoog van de toren blaast” of je willen remmen met een “doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg”-mentaliteit.
 8. Zelf bijdragen aan succes en rijkdom van anderen
  Geen betere tip dan deze! Door je te richten op andermans succes, help je natuurlijk ook jezelf.

Door je deze gewoontes eigen te maken, zul je zien dat je jezelf open stelt voor succes, en dat het naar je toe kan komen, gewoon omdat je het niet meer van je afstoot.

Wil jij dit ook in de praktijk brengen? Wil je hierover met ons in gesprek? Vraag dan een strategiegesprek aan. We helpen je graag hiermee. We geven je graag ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.