Zelfverzekerd overkomen tijdens acquisitie

Sommige mensen komen zelfverzekerd over, maar zijn in werkelijkheid onzeker, bang en verlegen. Andere mensen komen onzeker over, terwijl ze in feite helemaal niet zo onzeker zijn, maar juist daadkrachtig, moedig en gepassioneerd.

Hoe het ook zij, bij acquisitie speelt het een rol. Als je zelfverzekerd overkomt, heeft je klant meer vertrouwen in je. Vertrouwen is nu eenmaal de allerbelangrijkste factor als het op het kopen van een dienst aankomt.

Wat kun je doen om zelfverzekerd over te komen in je acquisitie als
je het gewoon wel bent maar kennelijk niet zo overkomt? Dit vraagstuk
houdt me al jaren bezig, maar het antwoord blijkt eenvoudiger dan ik
dacht: 20 dingen kun je doen! Dit hoorde ik van Simon Groen, die ik van
de week bij de sportschool tegen het lijf liep.

Simon Groen is acteur en expert in lichaamstaal. Hij geeft workshops
en trainingen aan directies door het hele land. Simon weet precies wat
maakt in je lichaamstaal dat andere mensen je interpreteren als
“onzeker”.  Een paar van zijn tips geef ik hier aan je door.

Neem ruimte in

Simon: “De belangrijkste factor bij onzekerheid is de hoeveelheid fysieke ruimte die je inneemt. Mensen die onzeker overkomen, lijken zichzelf kleiner te maken. Ze maken schichtige, snelle bewegingen en hun lichaam is ineengedoken of gebogen. Wil je zelfverzekerd overkomen, vergroot dan je fysieke ruimte. Op verschillende manieren kun je dit doen: stevig rechtop staan, of juist breeduit zitten. Beweeg langzaam, zoals Sinterklaas dat doet. En doe het ontspannen en open”.

Wissel langzaam af in aankijken of wegkijken

Simon: “Mensen die onzeker lijken te zijn, werpen vaak korte, verlegen blikken op de ander. Zo lijkt het of ze voornamelijk aan het checken zijn of ze de goedkeuring krijgen van de ander. Het is de typische houding van een knecht. Beter is het hierin juist langzaam af te wisselen. Maak indringend oogcontact gedurende langere tijd en kijk vervolgens weer een poos de andere kant uit. Het is gedurfd om dit te doen, wat maakt dat het als zelfverzekerd geïnterpreteerd wordt”.

Lach als je het echt meent

En hoe zit het met lachen? Ik ben zelf al mijn hele leven aan het lachen, maar ik weet dat sommige mensen veel lachen interpreteren als onzeker. Ik hoop echter dat ik het erin kan houden! Ik vind dingen nu eenmaal vaak grappig. En mensen met een lachloze mimiek zijn voor mij vrij huiveringwekkend. Wat vindt de expert ervan?

Simon: “Lachen kan inderdaad als onzeker geïntepreteerd worden, wat nog stamt uit onze apentijd… Maar lachen is natuurlijk ook heel leuk. Wat belangrijk is, is dat je lacht als je het echt meent, en niet vanuit een houding van “Ik hoop dat je me niet slaat”. De intentie erachter is waar het om gaat”.

Neem initiatief en wees je bewust van je lichaamstaal

Nog een laatste tip van Simon: “Zeker bij acquisitiegesprekken zijn mensen geneigd de klant te volgen en zich klein te maken. Maar je krijgt een heel ander gesprek als je zelf het initiatief gaat nemen. Je stalt rustig je eigen spullen op de tafel uit. Je stelt voor om op een andere manier te gaan zitten, die beter voor je is. Je trekt heel kalm een blaadje papier uit je tas waarop je je vragen hebt staan.

Het allerbelangrijkste is wel, dat je je bewust bent van je eigen lichaamstaal en het effect dat dit heeft op je acquisitie. Door bewustzijn ben je in staat je eigen gedrag te kiezen en te sturen en trucs toe te passen waar dat nodig is”.

Er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen, daarom gaat Simon binnenkort een hele korte, intensieve en zeer betaalbare workshop geven, speciaal voor zelfstandigen die willen werken aan hun lichaamstaal in  acquisitiegesprekken. Ik doe zelf in ieder geval mee. Binnenkort volgt meer informatie, mocht je nu al belangstelling hebben, mail dan Simon:  simon@simongroen.nl

Graag hoor ik je reactie op dit artikel!

2 reacties op “Zelfverzekerd overkomen tijdens acquisitie”

  1. Daphne Medik schreef:

    Goed idee Laura, om dit samen aan te bieden. Zelf kom ik (tegenwoordig) gelukkig zelden onzeker over, maar ik kan me goed voorstellen dat zo’n workshop voor een aantal mensen veel te bieden heeft! Ik ben benieuwd naar wat het jou zal brengen. Laat je dat nog een keer weten?

  2. hoi Daphne,
    Ik ga je natuurlijk helemaal op de hoogte stellen.
    Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen artikelen

Weblogs: wat zijn het en wat kunnen ze voor je doen?

Ik houd van schrijven en vind het leuk om mijn ideeën te delen over mijn passie: effectieve marketing voor zelfstandige ondernemers in de dienstverlening. Om die reden liep ik al maanden rond met het idee een weblog te beginnen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Wat ik echter merk, is dat als ik mensen erover spreek, velen nog niet weten wat een weblog (of kortweg blog) is en wat je er aan zou kunnen hebben. Daarom wilde ik in dit bericht ingaan op de vraag: wat is een weblog en in hoeverre kun je het gebruiken als marketingtool?

Het grote misverstand over een volle coachpraktijk

Sandra, een vrouw die ik laatst sprak, heeft een coachopleiding gevolgd en wil nu eindelijk haar grote droom gaan realiseren: een eigen coachpraktijk. Vanaf september wil ze echt gaan starten. Ze heeft een kamer in haar huis ingericht met prettige stoelen en een handig koffiezetapparaatje gekocht. Voorlopig werkt ze 1 dag per week, maar haar droom is om op den duur een volle praktijk te hebben zodat ze goed kan verdienen.

“Reken maar uit”, zegt ze. “Als ik met iedere klant drie sessies doe per maand, en ik vraag daarvoor 750 euro, dan hoef ik maar 10 klanten te hebben of ik verdien al 7500 euro per maand. Dat is veel meer dan in de parttime job die ik eerst had. Als ik er 20 heb, verdien ik 15.000 per maand, een inkomen dat echt mijn stoutste verwachtingen zou overtreffen”.

Hoe je om kunt gaan met kritiek

Altijd als ik mijn ezine schrijf, presentaties geef, artikelen schrijf op mijn weblog, krijg ik reacties van anderen. In de meeste gevallen zijn die positief. Ik krijg mailtjes van mensen die me schrijven hoe ik hen geïnspireerd heb, die de  tips en adviezen daadwerkelijk toepassen in de praktijk en daar veel aan hebben. Daar ben ik altijd blij mee en ik heb er een apart mapje van gemaakt in mijn emailinbox.

Maar het is niet allemaal zo warm. Als je veel schrijft, spreekt, en stelling neemt, krijg je ook kritiek, soms bijtend als zuur in je gezicht.